W Hotel Bank
Amsterdam
2013–2016
W Hotel Bank
Amsterdam
2013–2016
Transformation of a national monument into a five-star hotel and creative incubator
Address: Spuistraat 172, Amsterdam
Gross floor area: 8.200m2
Client: Europe Hotels | Private Collection
Architecture and renovation: Office Winhov
Restoration: Hoek architectuur & restauratie
Interior design: Baranowitz + Kronenberg
Sustainability label: BREEAM very good
Photographer: Stefan Müller
Prizes: Geurt Brinkgreve Bokaal 2016
W Hotel Bank
Amsterdam
2013–2016

The restoration and transformation for the former Kas Bank building will rejuvenate this national monument converting it into a five-star W hotel. The building, originally designed by F.W.M. Poggenbeek in 1908 was expended in phases until 1932. The building follows the classical typology of bank buildings with vaults on the ground floor and basement, a monumental bank hall on the first floor and offices above. The building is one of the first concrete constructions in the Netherlands and is finished with a sandstone facade. The new design respects the building monumental character, enhances it and transforms it into a public building. The ‘Bank’ building will house a spa, a destination bar and luxurious restaurant. Along the Spuistraat it includes a ‘creative incubator’ for Dutch talent to showcase their fashion, art and design work. The upper floors house 66 guestrooms and suites as extension of the W hotel opposite located in the former Government Office for Transactions and Telephony.

W Hotel Bank
Amsterdam
2013–2016
Restaurant The Duchess in the monumental hall
The bank hall, 1932
View on the monumental hall
View from the Spuistraat
Aerial photo before the extension, 1927
View into the hall from the second floor
Entrance to the spa via the vaults
Entrance XBank
Former use of the vaults
The historical vault fro 1908
The glass bridge in the atrium
Corridor on the second floor
Cross section Long section Facade on the Singel Facade on Spuistraat Site plan
Cross section
Image 1/5
View towards the glass corridor from the third floor
Detail main staircase
View from de Singel
Hotel room
View from Spuistraat