Studentenhuisvesting TU/e
Technische Universiteit, Eindhoven
2013–2016
Studentenhuisvesting TU/e
Technische Universiteit, Eindhoven
2013–2016
300 studentenwoningen
Adres: Campus Technische Universiteit Eindhoven
Oppervlakte: 12.600 m2
Opdrachtgever: Stichting Woonbedrijf SWS/Hhvl
Architectuur: Office Winhov met office haratori in samenwerking met BDG Architecten Almere
Fotografie: Stefan Müller
Studentenhuisvesting TU/e
Technische Universiteit, Eindhoven
2013–2016

De nieuwe studentenhuisvesting voor de Technische Universiteit Eindhoven is onderdeel van der herontwikkeling van de campus en ligt op grens met het Dommeldal. De campus is vanaf 1957 gebouwd naar het stedenbouwkundig ontwerp van S.J. van Embden waarbij gebouwen in een doorgaand landschap zijn geplaatst. Het nieuwe masterplan voor de campus volgt deze opzet en introduceert de studentenhuisvesting in lijn met de bestaande hoogbouw. De dragende gevel van het schijfvormige gebouw bestaat uit geprefabriceerde betonnen sandwich elementen met een doorlopend grid dat de gevels van de oude gebouwen spiegelt. De vloeren, badkamers en installaties zijn tevens geprefabriceerd wat in een korte bouwtijd resulteert. Het gebouw is langs de middengang verschoven waardoor een driedeling ontstaat die het gebouw een asymmetrische en ranke kopgevel geeft. Door de overdimensionering van de gemeenschappelijke ruimtes ontstaan mogelijkheden voor ontmoeting en activiteiten. Hierdoor ontstaat er een reeks van ruimtes vanaf het universiteitsterrein tot aan de individuele kamers die het wonen stevig op de campus verankerd.

Studentenhuisvesting TU/e
Technische Universiteit, Eindhoven
2013–2016
Geleding van het gebouw
Gepolijste gevelbanden
Zicht op de campus vanuit de groepswoning
Volume- en textuurstudie Volume- en textuurstudie Volume- en textuurstudie Volume- en textuurstudie
Volume- en textuurstudie
Image 1/4
De asymmetrische en ranke kopgevel geeft
De dragende gevel
Masterplan campus TU/e
Situatie Plattegrond, begane grond Plattegrond, verdieping 1-12 Plattegrond, prefab constructie
Situatie
Image 1/4
Interieur kamer
Verbinding tussen de verdiepingen in de lifthal
Het gebouw op de rand van het Dommeldal
Stapelen van dragende prefab gevelelementen Stapelen van dragende prefab gevelelementen Stapelen van dragende prefab gevelelementen Stapelen van dragende prefab gevelelementen
Stapelen van dragende prefab gevelelementen
Image 1/4
Prefab gevel Prefab gevel Prefab gevel Prefab gevel Prefab gevel Prefab gevel Prefab gevel Prefab gevel Prefab gevel
Prefab gevel
Image 1/9
Geprefabriceerde gevelelementen
De dragende gevel
Een fietsenstalling als onderdeel van de plint
Lichte plint met grote ramen