141.
Residential building Freilager
Zürich, Switzerland
2010-2016
270 apartments, Teilgebiet C
Address: Freilagerstrasse 47, Zurich
Gross floor area: 50.725 m2
Client: Zürcher Freilager AG
Architecture: office haratori with office winhov
Landscape design: Müller Illien Landschaftsarchitekten
Sustainability label: Minergie-P-Eco
Photographer: Georg Aerni

The Freilager Albisrieden, a trade and industry depot built in 1924, is being redeveloped into an urban residential area. A series of long blocks and towers are arranged around a system of courtyards on the north side of the site. Complementing the existing brick-built warehouses on the south side of the central promenade, Teilgebiet C, a comb-shaped building surrounds a central courtyard with access to the promenade. The entrances to the dwellings are also located on this ‘cour d’honneur’. The gardens – placed on the exterior of the building – provide a wide, informal street profile transitioning from the development area to the allotments behind. A rotation in the plan provides the apartments with a south orientation and views over the Uetliberg. On the courtyard side, the dwellings alternate with either a raised kitchen or living room to provide typological variation. Brick garden walls and columns resonate with the adjacent warehouses underlining the cohesion of both buildings within the whole ensemble.

Gardens constitute the transition to the public realm
 
 
Reference, Immeuble de Geneve XIV, Marc-Joseph Saugey, Geneva, 1957 
View from the allotment gardens 
Section Site plan Apartment plan type 1 Apartment plan type 2 Apartment plan type 3 Apartment plan type 4
Collective courtyard adjacent to the private gardens 
Section 
Court apartment, view from the elevated room 
Courtyard, the brich pillars support the balconies 
Apartment on the South-head with a view of the Uetliberg 
Apartment on the South-head with balcony 
Model of a typical apartment Model of a typical apartment
Model of a typical apartment 
Entrance to the apartments 
Middle apartment, relation from kitchen to the living 
Middle apartmente, view towards the court 
Apartment with roof terrace 
Ground floor apartment with private garden