Gebouw Koopmans
Tilburg University, Nederland
2016–2020
Gebouw Koopmans
Tilburg University, Nederland
2016–2020
Renovatie van het gebouw Koopmans voor de faculteit Economie met kantoren, onderwijs- en vergaderruimtes
Adres: Campus Tilburg University, Tilburg
Oppervlakte: 17.800 m2
Opdrachtgever: Tilburg University
Architectuur: Office Winhov en Studio Linse in samenwerking met Bedaux de Brouwer Architecten
Team: Jan Peter Wingender, Paul Linse, Anna Janssen, Rick Bruggink, Robert van Driel, Marie Seon
Fotograaf: Michiel Kievits, Wijnanda Duits
Gebouw Koopmans
Tilburg University, Nederland
2016–2020

Het gebouw Koopmans vormt samen met de gebouwen Goossens en Cobbenhagen een ensemble naar ontwerp van Jos Bedaux. Voor de huisvesting van de faculteit Economie zijn de kantoren in gebouw Koopmans gerenoveerd en uitgebreid met onderwijs en conferentie ruimtes. De typologie van gebouw Koopmans is leidend geweest in de renovatie; een modernistisch schijfvormige hoogbouw op 'pilotis' in het landschap. De oorspronkelijk gesloten wanden van de midden corridor zijn geopend waardoor licht tot in het hart van het gebouw doordringt en een relatie ontstaat met de individuele werkruimtes aan de gevel. Aan de corridor zijn overlegplekken en gemeenschappelijke voorzieningen toegevoegd. Het gebouw Koopmans vormt de nieuwe hoofdentree naar het ensemble van Bedaux. Op de begane grond zijn de dichte wanden vervangen door een glazen vliesgevel en hebben de gesloten kantoren plaats gemaakt voor een nieuwe seminarzaal op de kop van het gebouw. Hiermee wordt de oorspronkelijke typologie van het gebouw versterkt en ontstaat een hernieuwde oriëntatie op de andere gebouwen van het ensemble en het omringende landschap van het Warandebos.

Gebouw Koopmans
Tilburg University, Nederland
2016–2020
Noordoost gevel, historische situatie
Interieur van de ontvangsthal, oorspronkelijke situatie
Geopende gevel in de ontvangsthal
Landschap aan de zuidzijde
Het ensemble van drie gebouwen
De geopende plint met doorzicht naar het landschap
Het hoofdtrappenhuis
Noordgevel Langsdoorsnede
Noordgevel
Image 1/2
Zicht op het omringende landschap na sloop van de gesloten corridors
Werkkamer met zicht op het landschap
Corridor met gemeenschappelijke voorzieningen
Perspectief op de corridor na sloop van de gesloten wanden
Noordgevel met transparante plint