Woon- en zorggebouw de Korhoenders
Klein Driene, Hengelo
2005–2011
Woon- en zorggebouw de Korhoenders
Klein Driene, Hengelo
2005–2011
12 individuele zorgappartementen, groepsruimtes
Adres: Händelstraat 77-101, Hengelo
Oppervlakte:
 1.280 m2
Opdrachtgever: Welbions, Stichting De Korhoenders
Stedenbouwkundig plan: Wy Architecten, Gemeente Hengelo
Ontwerp team: Joost Hovenier, Jan Peter Wingender, Jarno van Essen, Berry Beuving
Aannemer: Dura Vermeer
Fotografie: Stefan Müller
Woon- en zorggebouw de Korhoenders
Klein Driene, Hengelo
2005–2011

De Korhoenders is een woongebouw voor jonge mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Het gebouw, een initiatief van de ouders, bestaat uit twaalf individuele appartementen, twee gemeenschappelijke woonkamers en zorgfaciliteiten. Het woongebouw is opgevat als een groot huis. De collectieve ruimten, zoals de brede gang naar de appartementen zijn uitgewerkt zijn als verblijfsruimte en ontmoetingsplek. Het project ligt in de woonwijk Klein Driene, een naoorlogse stadsuitbreiding van Hengelo. Bestaande en nieuwe gebouwen vormen er een open verkavelingspatroon in een groen landschap. De Korhoenders heeft rondom grote ramen die bij appartementen verdiept en bij de gemeenschappelijke voor in het gevelvlak liggen. Deze ramen maken het nieuwe programma zichtbaar en zorgen ook voor contact tussen de bewoners en de wijk. De maat van het gebouw, de kap en de toepassing van baksteen laten het gebouw met zijn omgeving assimileren.

Woon- en zorggebouw de Korhoenders
Klein Driene, Hengelo
2005–2011
Langsaanzicht achterzijde
Het gebouw gelegen in de omgeving
De woonwijk Klein Driene
Bewoner van zorggebouw De Korhoenders
Bewoners van zorggebouw De Korhoenders
Perspectief vanuit de Händelstraat
Oost- en westgevels Plattegrond, begane grond en eerste verdieping Situatie Doorsnede
Oost- en westgevels
Image 1/4
Beeindiging van de gevel
Ramen openen het trappenhuis
Gevelopeningen gelegen aan de corridor